Mijn verhaal

Hoe ben ik bij deze missie gekomen

 Het leek mij goed deze reeks aan inspiratie blogs te beginnen met wat meer achtergrond. Waarom ik de missie heb “het leven van ambitieuze moeders leuker en makkelijker te maken”. Dat plaatst het voor jou misschien wat in perspectief. Laat vooral in de comments weten wat je er van vindt en ook als je nog vragen hebt! En, no worries, niet alle blogs worden zo lang 😉

Al een aantal jaar fantaseer ik voor mijn carrière pad over een aantal dingen: ooit wil ik een boek schrijven, ik wil een expert worden, mensen inspireren.  Maar dit bleef altijd een lange termijn ding. Twijfels over: wat is nu precies mijn onderwerp? Stonden in de weg.

Toen ik in 2018 zwanger werd van mijn jongste zoontje Mariz stond ik eigenlijk op het punt mijn baan op te zeggen. De collega’s waren leuk, het werk op zich ook maar ik voelde mij in de organisatie niet thuis. Ik heb heel graag het gevoel impact te kunnen maken, en dat gevoel had ik bij het bedrijf waar ik werkte niet genoeg. Ik besloot tot mijn zwangerschapsverlof te blijven en dan verlengd ouderschapsverlof op te nemen om te bedenken wat ik nu echt wilde gaan doen.

Al een tijdje volgde ik Frank Boon, hij is expert voor het vinden van je passie. “Toeval” wilde dat hij begin mei, net wanneer mijn officiële zwangerschapsverlof zou eindigen, een” vind je passie weekend” organiseerde. Aan dit weekend zal ik nog een heel eigen blog wijden. De korte conclusie is dat ik dit weekend besloot voor mijzelf te beginnen. Ik ben gaan freelancen met als propositie dicht bij waar ik tot dan toe heel goed in was geweest: het fixen van uitdagende projecten. In een rol Productowner (soort van projectmanager) zorgen dat een complex product of project binnen de deadline en met voldoende kwaliteit live gaat.

Ergens bleef mijn verhaal nog knellen, een paar aspecten in deze rollen waren nog niet zoals ik het zou willen. Ik houd er enorm van me helemaal in een onderwerp te verdiepen, een complex onderwerp of situatie te doorgronden en dan door praktische stappen te bedenken om dingen voor elkaar te krijgen. Ook ga ik helemaal aan van een strakke deadline en de uitdaging om deze te halen. Maar tegelijkertijd wilde ik meer vrijheid, meer werken vanuit huis, mijn eigen tijd indelen en meer ruimte voor creativiteit. Groeien naar die expert rol, dat onderwerp waar mijn boek ooit over moest gaan.

Nu ongeveer een jaar geleden ging ik met een vriendin uit eten. Het dylemma dat ik hierboven schetste zat in mijn achterhoofd maar kwam er nog niet zo uit. Ik had het naar mijn zin bij mijn huidige klus en zou daarna wel weer zien. Deze vriendin, Eva, herinnerde mij er daar in dat restaurant aan dat wij toch altijd nog eens samen iets voor onszelf moesten gaan beginnen. En waarom wachtten we daar eigenlijk mee? Het etentje liep uit op een brainstorm en daar werd het eerste zaadje gepland: moeten wij niet gewoon andere moeders zoals wij gaan helpen?

On the side begon ik me te verdiepen in de situatie van ambitieuze, drukke werkende moeders. Zijn de struggles die mijn vriendin en ik ervaren uniek? Of hebben meer moeders hier last van? Ik schrok van mijn bevindingen: 30% van de jonge moeders komt na haar zwangerschapsverlof thuis te zitten met burnout achtige klachten. 74% van de moeders twijfelt na het krijgen van kinderen over haar baan. Ook leerde ik over het concept de “mental load” en hoe de verdeling tussen moeders en vaders in Nederland nogal wringt. Allemaal niet zo gek als je bedenkt dat het pas sinds 1 a 2 generaties normaal is dat je als moeder werkt. Tot die tijd deden vrouwen het huishouden en mannen het werk. Jouw moeder werd misschien wel ontslagen toen ze een kind kreeg, en dat was heel normaal. De overtuigingen van de oude rolverdeling hebben natuurlijk nog zijn weerslag en daar hebben wij mee te dealen.  We zijn projectmanager van het huishouden, een baan op zich, en vinden dat we dit moeiteloos moeten combineren met ons werk. Tegelijkertijd is dat werk nog helemaal ingericht naar de standaard van de fulltime werkende “mannen” (even ongenuanceerd gesteld). Geen wonder dat we hierdoor vaak overlopen.

Terwijl ik me verdiepte in dit onderwerp ging ik ook meer aan de slag met persoonlijke ontwikkeling. Door het luisteren van podcasts en het volgen van een aantal online cursussen (vooral Celine Charlotte en Kim Munncecom, daarover later ook zeker meer!) veranderde mijn mindset, kreeg ik meer ruimte en plezier in mijn eigen leven en de combinatie van werk en mijn gezin.

Gemotiveerd door deze dames viel het kwartje en kwamen dingen samen: Ik wil toch graag een expert worden? Ik houd ervan me te verdiepen in complexe onderwerpen en zo voor anderen de te nemen stappen helder te maken.

Hoezo was ik nog op zoek naar een onderwerp? Het lag al lang voor mijn neus. Ik moest alleen de stap durven zetten. “Start before you are ready”

Dat heb ik nu gedaan. Met al mijn toewijding en energie ga ik voor jou, ambitieuze moeder aan de slag. Ik ga jou, en mezelf ? helpen dit “drukke” overweldigende leven als moeder van jonge kinderen, met zelf ook ambitie, een stuk leuker en makkelijker te maken. Zorgen dat wij beter kunnen dealen met de “mental load”. Zelf heb ik hier op mindset gebied al veel stappen gezet. Ik ervaar het als veel minder overweldigend alleen al doordat ik mijn overtuigingen ten opzichte van hoe ik mijn leven zou moeten leiden heb veranderd. Juist omdat dit zoveel heeft gebracht wil ik verder gaan: alle aspecten van deze mental load bekijken en komen met echte oplossingen. En uiteindelijk zo voor al die moeders nu, en die nog gaan komen de hobbels alvast van de weg halen.